Hur fungerar avbokningar?

Ursprungligen skriven på engelska, eventuella översättningsfel bör kontrolleras mot originalatriklen

Avbokningsregler

Först måste vi definiera olika avbokningspolicyer. Ibland vill man ta ut en fast avbokningsavgift, ibland en procentsats av den totala avgiften.

Policyerna finns på boendena -> öppet boende -> fliken: Inställningar. Du kan ställa in hur många policyer du vill och dessa kan vara olika per boende.

avbokningsregler

Avbeställningsavgift produkt

Gå till produkter och skapa en ny produkt avbokningsavgift. Dessa produkter ska se ut så här:

avbokningsprodukt

Inget pris behövs – Eftersom avbokningsavgiften kan vara olika för varje boende och bokning behöver du inte lägga till ett fast pris här. Vi kommer att ignorera det.

0% Vat – I Europa är avbokningsavgiften fri från moms i allmänhet. Diskutera dock detta med din revisor eftersom det kan vara annorlunda i specifika länder eller regioner. Om så är fallet, ändra procentsatsen till rätt mängd.

Avboka bokningen

avbokningsknapp

Om du öppnar en bokning kan du avboka den längst upp till vänster. Det finns en meny som du kan öppna. Klicka på Avbryt för att öppna avbokningsdialogen, detta kommer att se ut så här:

avbrytningsdialog

Vi kommer att förklara skärmen utifrån siffrorna.

1. Här kan du välja vilken avbokningsregler du vill använda. (Dessa kan sättas upp på boendet.). Det finns alltid en policy här, det är "Debitera ingen avbokningsavgift". Vi kommer automatiskt att välja policyn enligt bokningens ankomstdatum.
  2. Här kan du byta rader, mellan en procentsats (%) och Fast avgift (€). Ska vi ta ut en procentandel (%) av den här raden eller inte? Ibland beräknas alltid bokningskostnader. I det här fallet kan du lägga till dem i de fasta raderna (€), då kommer vi att beräkna radsumman istället för en procentsats (%).
  3. Du kan manuellt åsidosätta procentsatsen om du vill.
  4. Du kan manuellt åsidosätta den fasta avgiften om du vill.
  5. Summan av procentsatsen och den fasta avgiften. Detta är vad gästen måste betala i slutändan.

Frivillig: Längst upp på skärmen kan du ändra avbokningsdatumet. Detta kan vara användbart om du avbokar bokningen vid ett senare tillfälle än gästen gjorde. Vi kommer att uppdatera försäkringsberäkningen baserat på detta datum.

Koncept och slutfakturor

Vi kommer alltid att använda huvudbokningsfakturan för att beräkna avbokningsavgiften. Om huvudfakturan fortfarande är i konceptet kommer vi att uppdatera denna faktura med kreditraderna och avbokningsavgiften. En annullerad faktura kommer att se ut så här:

annullerad-faktura

Viktig: Om din faktura redan har slutförts. Vi kan inte uppdatera fakturan och vi kommer att skapa en tilläggsfaktura med kreditraderna och avbokningsavgiften.

Notera: Vi slutför inte automatiskt fakturor efter att du avbokat en bokning. Du måste göra detta manuellt om du vill att dessa fakturor ska slutföras.

Avboka flera bokningar samtidigt

Om du väljer flera reservationer i listan kan du avboka dem samtidigt.

Varning: Om du gör detta skapar vi ingen kreditfaktura! Bokningen kommer att annulleras och fakturorna förblir som de var.

Schermafbeelding 2023-01-23 om 10.11.53